Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Затрудненията с доставките на PlayStation 5 ще продължат и догодина

Дори ако произведем много повече устройства, предлагането няма да задоволи търсенето, казва главният финансов директор

Затрудненията с доставките на PlayStation 5 ще продължат и догодина

Снимка: Bloomberg LP

Японският технологичен концерн Sony Group Corp. предупреди група анализатори, че недостигът на PlayStation 5 ще продължи и през 2022 г., предполагайки, че компанията ще бъде ограничена в способността си да увеличи целите си за продажбите за най-новата си конзола за игри, предава Bloomberg.
 
По време на отчитането на финансовите резултати в края на април японският конгломерат заяви, че е продал 7,8 милиона бройки от конзолата до 31 март и се стреми да продаде поне 14,8 милиона единици през текущата фискална година. Това ще поддържа темпа за съответстване на траекторията на продажби на популярната PlayStation 4, от която до момента са продадени над 115,9 милиона броя.
Още по темата
 
В брифинг след тези резултати Sony каза на анализаторите, че е предизвикателство да се справи с голямото търсене. PS5 е трудно да се намери още от пускането му през ноември, отчасти поради недостиг на компоненти като чипове, а компанията не даде официална оценка за това кога очаква да се нормализират доставките.
 
„Не мисля, че търсенето тази година се успокоява и дори ако осигурим много повече устройства и произведем много повече устройства от PlayStation 5 през следващата година, нашето предлагане няма да може да задоволи търсенето“, е заявил главният финансов директор Хироки Тотоки на брифинга за анализаторите, цитиран от няколко души, които са присъствали и са помолили да не бъдат цитирани, тъй като информацията не е публична. 
 
Говорител на Sony отказва коментар. 
 
Sony заяви, че ще изкупи обратно акции за до 200 млрд. йени (1,8 млрд. долара) от собствените си акции, след като отчете резултатите си за тримесечието до март, които не отговориха на прогнозите на анализаторите. Компанията прогнозира, че оперативната печалба ще се понижи с около 4% през текущата фискална година, но анализаторите преценяват дали компанията може да надмине консервативната си прогноза благодарение на силното търсене на новата конзола и на игрите.
 
Акциите се обезцениха с около 8% от представянето на отчета ѝ на 28 април, след като поскъпнаха  със 75% през предходната година.
 
Тотоки каза на анализатори, че Sony трябва да ускори производството възможно най-скоро и да се увери, че на рафтовете на магазините има конзоли. Търсенето ще остане високо независимо от ситуацията с Covid-19, увери финансовият директор анализатор, който е изразил предпазливост относно способността на Sony да се възползва напълно от вълната за търсене на развлечения в дома, предизвикана от блокиранията и заповедите за въвеждане на извънредни положения. 
 
„Продадохме повече от 100 милиона бройки на PlayStation 4 и като се има предвид пазарния ни дял и репутация, не мога да си представя, че търсенето лесно ще спадне“, казва той.
 
И все пак, последният финансов отчет на компанията предполага, че търсенето на възможности за развлечения спада. Sony заяви, че месечните активни потребители на PlayStation Network са паднали до 109 милиона в края на периода януари-март от 114 милиона тримесечие по-рано, а продажбите на пълни игри също са намалели в периода спрямо година по-рано.
 
Конурентът Nintendo Co. предупреди през миналата седмица, че дефицитът на компоненти може да повлияе на производството. Официално той се стреми към продажби на 25,5 милиона конзоли през годината, приключваща през март 2022 г., малко по-малко от предходната година. Но вътрешнофирмено се твърди, че ръководството на Nintendo се стреми към производство на между 28 и 29 милиона конзоли, съобщи Bloomberg News. 
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева
Още по темата: Хардуер Sony PlayStation пазар на конзоли

Последни новини

Силната икономика не е равнозначна на силен долар
Ралито на медта е в застой
Първи случай на индийския вариант на COVID-19 в България
Какво да очакваме от Apple Watch през тази и следващите години?
Facebook ще тества реклами в Oculus
Пощенска банка представя ONE wallet – мобилен портфейл от последно поколение
Blackstone залага на китайския имотен пазар със сделка за 3 млрд. долара
Въздухът в българските градове е сред най-замърсените в Европа
Азиатските пазари приеха колебливо графика за повишаване на лихвите в САЩ

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Хардуер
Първият в Европа комерсиален квантов компютър влиза в експлоатация